Az építési hitelhez (illetve újépítésű ingatlan vásárlásához) vehetjük fel a legtöbb féle állami támogatást. Fontos tudni, hogy az állami támogatásoknál – mint általában minden támogatásnak, melyet az államtól kapsz – szigorúbb feltételek vannak, mint a piaci kamatozású hitelkonstrukcióknak. A támogatott hitelek személyi feltételeit, a számlabemutatási kötelezettséget jogszabály rögzíti. Ügyelned kell arra is, hogy a munkálatokat csak NAV által regisztrált vállalkozó végezze, valamint a költségvetés minimum 70%-át – de a hitelösszeg 100%-át – számlákkal tudd igazolni.

Két típusú támogatott hitel közül tudsz választani és még CSOK-t is igényelhetsz amennyiben jogosult vagy rá.

A fiatalok és többgyermekesek által igényelhető hitel esetén a kamattámogatás a futamidő első 20 éve alatt jár, amennyiben

  • 35 év alatti vagy és legfeljebb egy gyermeket nevelsz,
  • legalább 2 gyermeket nevelsz, de nem vagy idősebb (szülők egyike sem) 45 évnél,
  • az ingatlan vételára (építés esetén a felépítmény ÁFA nélküli értéke) nem haladja meg:

– megyei jogú városokban és Budapesten a 25 millió,
– egyéb településeken a 20 millió forintot

  • a támogatott hitel összege maximum:

– Budapesten illetve megyei jogú városokban 12,5 millió forint
– egyéb településeken 10 millió forint

Az otthonteremtési kamattámogatott hitelek esetében a kamattámogatás a futamidő első 5 évében jár, az igénylők vonatkozásában (életkor, meglévő gyermekek száma) nincs megkötés. Az ingatlan vételára/ felépítmény értéke, a hitel maximális összege azonban ebben az esetben is korlátok közé van szorítva. Az ÁFA és telekár nélküli bekerülési érték nem haladhatja meg a 30 millió forintot, a felvehető hitelösszeg pedig a 15 millió forintot.