Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Mekkora lehet a lakáshitel összege?

A bankok lakáshitelt 500 000 Ft-tól adnak, bár jellemző az 1 millió Ft minimum összeg. Általában 30 millió Ft a sztenderd felsőhatár, de egyedileg akár sokkal magasabb lakáshitelek is előfordulhatnak.

 

Mi a teendő, ha kiskorú szerepel a lakáshitelben?

Amennyiben kiskorú érintett a lakáshitelben, a gyámhivatal is szerepet kap. A gyámhivatal a kiskorú, vagy gyámság alá helyezett személy érdekeit képviseli. Eladás esetén meghatározhatják az újonnan vásárolt lakás paramétereit. Vásárlói oldalról a lakáshitel nehézségei leginkább időbeliséggel mérhetőek, hiszen akár több hónappal is hosszabbodhat az ügyintézés ideje.

 

Lehet-e előtörleszteni lakáshitelt?

Piaci lakáshitelt elő vagy végtörleszteni bármikor lehetséges. Ennek gyakorlata, jellemzően a fiókban formanyomtatványon történő szándék bejelentéssel kezdődik. Jogszabályi változások nyomán 2009. februárja óta 2 %-ban maximált lett az elő és végtörlesztés költsége, amely az előtörlesztendő díj alapján kerül kiszámításra. A bankok a lakáshitelek előtörlesztésére különböző összegeket, vagy módokat határoznak meg. Van bank, amely önerőből történő előtörlesztés esetén, vagy bizonyos futamidőt követően a díjat csökkentett szinten állapítja meg. 

 

Milyen módozatai lehetnek a lakáshitelnek?

Lakáshitel lehet anuitásos: elvileg változatlan törlesztőrészletek mellett, a törlesztés tartalmaz tőkét és kamatot egyaránt. A kamat, az aktuális lakáshitel kintlévőségre fizetendő, ezért ez az összeg egyre csökken. A hitel törlesztőrészletének változatlansága miatt, a tőkerész növekszik. Fontos kiemelni azonban, hogy a bank kamatperiódust határoz meg, amely – vagy más befolyásoló tényezők miatt – alapján a törlesztőrészlet változhat.
Lakáshitel lehet türelmi idős: meghatározott ideig, a lakáshitel törlesztőrészlete csak kamatból áll. Ezt tőke moratóriumnak is hívják. Amikor véget ér a moratórium időszaka, anuitásossá válik a lakáshitel, így a törlesztőrészlet emelkedik. Nagyon tudatos jövedelem tervezéshez ajánlott ez a konstrukció.
Lakáshitel lehet kombinált: legjellemzőbb formái a lakástakarék-pénztárral kombinált, vagy életbiztosítással kombinált lakáshitel. Mindkét lehetőség azonossága, hogy a banknak csak kamat fizetendő, míg a „tőke” egy megtakarításba vándorol. Fontos, hogy ez a „tőke” nem azonos az anuitásos lakáshitel esetén fizetendő tőkerésszel, hiszen más szempontból megtakarításról, vagy biztosításról beszélünk. Ezek a konstrukciók jellemzően drágábbak havi teherviselés szempontjából.

 

Mi a teendő, ha olyan lakást veszünk, amely lakáshitellel, vagy egyéb hitellel már terhelt?

Lakáshitel terhelt ingatlanra, már kiforrt gyakorlattal bír. Több eset lehetséges függően attól, hogy mi az ingatlanon lévő terhelés és hogyan állapodnak meg a felek a lakás árának kifizetéséről.
Amennyiben más banktól felvett hitel-lakáshitel van az ingatlanon, függően az önerő mértékétől vagy a vevő rendezheti a tartozást, így az új bank a lakáshitelt már tiszta ingatlanra folyósíthatja. Másik eset, hogy bank bankot vált ki. Ebben az esetben is utolsó vételár részlet a hitel. Előfordul, hogy a bank közbeiktat egy ügyvédet és a hitel kiváltása rajta keresztül zajlik, vagyis a bank ügyvédnek utal, majd az ügyvéd tovább utalja a fennálló hitel összegét a banknak. A folyamat 2-3 héttel hosszabb időt vesz igénybe.