A hitelkártyával szabadon költhetsz hitelkerete terhére. Használata belföldön és külföldön is széles körű, úgy mint pl. vásárlás készpénzfelvétel, internetes vásárlás.

Vásárlás belföldön és külföldön is általában díjmentes mindazon üzletekben, éttermekben és egyéb elfogadóhelyeken, ahol a kártyatársaság emblémája látható.

A bankkártyával (debit kártya) ellentétben, ha a hitelkártyáddal fizetsz nem a számlánkon elérhető saját pénzedet költöd, hanem a bank által rendelkezésedre tartott hitelkeretet. Röviden: a bank pénzét költheted.

 

Miért jó ha van hitelkártyád?

A hitelkártyás költések után érvényesíthető kedvezmények köre igen széles. A leggyakoribb a vásárlásaid bizonyos %-ának visszatérítése a hitelszámládra, de számos esetben létezik pontgyűjtés is, amelyeket web áruházakban válthatsz be. Hitelkártya kibocsájtó bankod által meghatározott kereskedőknél, szolgáltatóknál rögtön a vásárláskor is kaphatsz kedvezményt a termékek illetve a szolgáltatások árából.

 

Néhány nagyon fontos tudnivaló a hitelkártyával kapcsolatosan:

A hitelkártyával a bank pénzét a „türelmi időszak” végéig használhatod kamatmentesen. Ez általában 45 nap. A „türelmi időszak” alatt a bank nem számol fel semmilyen díjat a hitelkeret erejéig az elköltött pénz után. Tehát valóban ingyen van!

Amennyiben a fizetési határidőre nem tudod a teljes összeget visszafizetni, abban az esetben is van egy minimum fizetendő összeg, ez általában a költéseid pár százaléka. Ezt viszont a fizetési határidőig rendezned kell, ebben az esetben – amennyiben csak ennyi teljesítünk – már nem tudod elkerülni a kamatokat, amit az elköltött teljes összeg után a költés napjától kezdve fog a bank felszámítani.

Abban az esetben amennyiben késedelembe esel és a fizetési határidőig a minimum fizetendő összeget sem vagy csak részben tudod kiegyenlíteni, további egyszeri késedelmi díjat számol fel a bank, amely átlagosan 3-4 ezer Ft.

 

Mire kell figyelni hitelkártya használatakor?

A legfontosabb, hogy soha ne költs többet, mint amennyi pénz valóban a rendelkezésedre áll a türelmi időszak lejáratakor. Tartozásodat mindig időben egyenlítsd ki. Csak vásárlásra használd a hitelkártyánkat, készpénzfelvételre soha.

Tehát összefoglalva a következőkre figyeljünk:

  • időben fizesd vissza a tartozásodat
  • ne lépd túl a hitelkeretedet
  • ne használd a hitelkártyádat készpénzfelvételre