Hitelkiváltás

posted in: blog | 0

Amikor 10 ezer forint is számít

Az elmúlt években csökkentek a hitelkamatok, megváltozott a kamatkörnyezet. Hitelezési területen új szabályozásokat vezettek be és ennek együttes hatására nőtt a hitelezési kedv a lakosság körében.
A lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök aránya is nőtt.

Érdemes összehasonlítani a jelenlegi hitelünk törlesztő részletét és feltételeit a banki ajánlatokkal. A kedvező piaci környezetet kihasználva a korábban felvett jelzáloghiteleinket így egy kedvezőbb kamatozású, hosszabb kamatperiódusú hitellé alakítani. Lehetőségünk van továbbá stabilizálni, fix futamidejűvé alakítani a korábbi kedvezőtlen, változó kamatperiódusú, hosszú futamidejű hiteleinket.
Ha körbe nézünk ismerőseink körében, sajnos még mindig vannak olyan „deviza hitelek” melyek az átváltást követően is rossz hitelkonstrukciókan maradtak. Tavaly évben jártak le az árfolyamgátba belépett ügyfelek gyűjtőszámlái. Ezen ügyfelek esetében nőttek a törlesztőrészletek vagy éppen a futamidők emelkedtek.

Egy kis emlékeztető:
Az árfolyamgát a deviza hitelesek megsegítése érdekében mentőövként adott lehetőség volt az állam részéről azok számára, akik nehezen vagy nem tudták fizetni a megnövekedett törlesztő részletüket. Ha egy ügyfél belépett az árfolyamgátba, akkor a meglévő kölcsön törlesztését frank hitelnél 180 forinton, euró hitelnél 250 forinton, jen hitelnél 2,5 forinton rögzítették 2017 június 30-ig. A tényleges piaci és a rögzített árfolyam közötti összeg pedig egy gyűjtőszámlán halmozódott (és kamatozott), amit a kedvezményes időszak letelte után kell elkezdeni törleszteni.

Az elszámolással egy időben a deviza alapú hiteleket átváltották forintra, ezáltal az árfolyamkockázat megszűnt.
A kamatkockázat viszont továbbra is fennáll. Amennyiben nem szeretnénk, hogy a forintosított hitelünk törlesztőrészlete akár 3 havonta változzon, akkor célszerűbb egy hosszabb periódusú – akár 3-5 vagy akár 10 éves fix – törlesztést biztosító ajánlatot kérni.
Hosszú távú kamatperiódusú kölcsönök egyetlen hátránya az, hogy némiképp drágábbak mint a piac mozgását gyorsan követő, rövid kamatperiódusú kölcsönök. Előnye többek között az, hogy kiszámíthatóvá és biztonságossá teheti életünket.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor kedvezőbb lehet a rövidebb kamatperiódust választani, kihasználva a kedvezőbb, alacsonyabb banki kamatokat. 

Nézzünk erre néhány példát: az ügyfélnek a jövőben lesz olyan megtakarítása, esetleg nagyobb összeghez fog jutni amivel a hitelének tőkéjét csökkenteni tudja. Vagy az ügyfél hosszabb távra vesz fel hitelt és így a törlesztőrészlete alacsonyabb lesz, ezáltal lakástakarékot tud kötni, aminek a segítségével elő fog tudni törleszteni, ezáltal is csökkentve a kölcsön tőkeösszegét.

Célszerű több bank ajánlatát összehasonlítani mielőtt döntünk, hiszen számos lehetőség közül választhatunk. Ebben segíthet egy hitelközvetítő, aki számos bank ajánlatát ismerve tud segíteni a döntésben.
Keresse fel honlapunkat, ahol kapcsolatba tud lépni velük!