Hogyan tudok elszámolni az LTP szerződéssel?

posted in: blog | 0

Több ügyfelem fordul hozzám segítségért mikor és hogyan kell az LTP szerződésével elszámolnia. Éppen ezért gondoltam leírom segítségül hogyan és miként tudod leigazolni az elköltött összeget.
Mikor szerződésed lejár levélben kell nyilatkoznod a Lakáskasszának arról mire is szeretnéd felhasználni a lakástakarék összegedet.

Fordíthatod

  • új,- és használt lakásvásárlásra
  • lakóingatlan felújításra, korszerűsítésére
  • lakóingatlan közművesítésre
  • lakóingatlan építésre, bővítésére
  • banki lakáshitel elő és végtörlesztésére
  • banktól felvett lakáscélú kölcsön kiváltása
  • lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása, ideértve a nyugdíjasházban a jogosult élete végéig fennálló bérleti, lakáshasználati jog vásárlását
  • nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvény szerinti, a tag által a közösségbe teljesítendő befizetés

Néhány felhasználási terület, ami a leginkább előfordul.

Új, – és használt lakásvásárlása esetén ügyvéd által ellenjegyzett, eredeti eladói nyilatkozat a tulajdonjog átruházásáról és a teljes vételár átvételéről, vagy 30 napnál nem régebbi, eredeti, hiteles tulajdoni lap másolat (szemle), amelyen a vevő tulajdonjoga már bejegyzésre került, vagy a tulajdonjog bejegyzésről szóló eredeti, földhivatal által hozott határozat vagy egyszerűsített határozat.

Felújítás korszerűsítés esetében számlával kell igazolnod a felhasználást. Fontos tudni, hogy már a kiutalási időszakban is gyűjtheted számlákat, és a számla keltezésének dátuma legkorábban a kiutalási értesítőben szereplő dátum lehet. A számláknak mindig a cél ingatlanra kell szólnia, és annak a nevére, aki a lakásszámlát felhasználja. A számlák eredeti példányát kell megküldeni a Lakáskassza részére, amit az ellenőrzést követően visszaküldenek részedre. Sokan nem tudják, de beépített műszaki eszközökre, tűzhely, mosógép, mosogatógép stb. is felhasználhatod a szerződésedet, mindenre, ami fix és nem mozdítható a lakásból.

A másik, ami nem ismert és az idősebbek így nem élnek ezzel a megtakarítási lehetőséggel így az állami támogatással sem, hogy akár lehetőség van nyugdíjasházban a lakáshasználati jog vásárlására is.

Amennyiben álmunk hogy szép kertünk legyen, akkor kertünket is megszépíthetjük belőle, akár kerti díszhalastóra is fordíthatjuk.
Banktól felvett lakáscélú kölcsön kiváltásánál a kifizetést követő 30 napon belül a tartozást nyilvántartó pénzügyi intézmény, vagy biztosító intézet cégszerű aláírásával ellátott hitelintézeti igazolás arról, hogy a hitelszámlán melyik értéknappal, milyen összegű előtörlesztés történt.

A szerződésed elszámolásának határideje felújításnál, korszerűsítésnél, vagy közművesítés esetén 120 nap, míg építés, bővítés, vagy új építésű lakás vásárlása esetén 18 hónap.

Fontos, hogy az elszámolási határidő lejárata után, már nincs lehetőség az igazolásra, így a fel nem használt rész után az állami támogatást vissza kell fizetned, melyre késedelmi kamatot is fizetned kell, az arányos rész után.