Szigorít az MNB a hitelezésen

posted in: blog | 0

A kormány által bevezetett lakástámogatási ösztönző rendszer hatására nem csak az ingatlan vásárlás, de a kihelyezett lakáshitelek aránya is nőtt az elmúlt időszakban.

Éppen ezért az MNB megakadályozva a kedvezőtlen folyamatokat szigorítja a hitelfelvétel folyamatát és a fix kamatozású jelzáloghitelek felé irányítja a háztartásokat. A családok életében a lakásvásárláshoz, bővítéshez kötődő lakáshitel-felvétel az egyik legnagyobb döntés. A megfelelő adósságfékszabályok megakadályozzák az eladósodást, hitelek törlesztőrészlete kiszámíthatóbbá válik, ezáltal a családok költségvetésének tervezhetősége nagymértékben javul.

 A jelenlegi szabályozás szerint ha a család össz jövedelme 400 000 Ft alatti akkor a  jövedelem 50%-a, ha 400 000 Ft feletti a háztartás bevétele akár a jövedelem 60% is fordítható hiteltörlesztőrészlet fizetésére. Október 1-től változik a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM), így aki rövid kamatperiódusú hitelt választ az alacsonyabb kamatok miatt kevesebb hitelt tud majd felvenni.

 

 

Lakásvásárláskor a hitelek átlag futamideje 15-20 év éppen ezért nem mindegy, hogy egy család hogyan tudja ez havonta fizetni. Hiszen ha kamatváltozás jön, akkor a rövid kamatperiódusú hitelek esetében ez már jelentős törlesztőrészlet emelkedést jelenthet.

Az új forint jelzáloghitelek JTM szabályai 2018. október 1-jétől

Havi nettó jövedelem

Kamatperiódus

változó kamat –     5 év alatt

5 év – 10 év alatt

10 év – futamidő végéig

400e Ft (2019. július 1-től 500e Ft) alatti

25%

35%

50%

400e Ft (2019. július 1-től 500e Ft) vagy feletti

30%

40%

60%

 

 MNB forrás

Viszont a jelenlegi kamatkörnyezetben az is látható, hogy akinek magasabb a jövedelme, ki tudja használni a piac adta kedvező lehetőségeket, és alacsonyabb kamattal és rövid kamatperiódussal a kedvező kamatozású hitel felvételt. Hiszen, ha a kamatok megindulnak, akkor is van lehetőség, hogy egy kiszámíthatóbb fix kamatozású hitelbe terelje jelenlegi jelzáloghitelét. Ezzel lehetősége van arra, hogy lakáshiteléhez lakástakarékot kössön, kihasználva a 30% állami támogatást is, így hitelének kamatait kedvezőbb opcióba tegye. Tehát, ha most a szabályozás előtt valaki úgy dönt él ezzel a lehetőséggel, akkor október 1-ét megelőzően tegye meg, mert ha a jövedelme nem éri a 400 000,- Ft összeg felett részt ezzel már nem fog tudni számolni.  www.kedvezohitelek.hu